Ilmoittautumisaika: 22.10.2020–30.6.2021 (kunkin luennon kesto 135 min)

8-osaisen kurssin jokaisessa 3 oppitunnin mittaisessa jaksossa tutustutaan johonkin renessanssin ilmiöön. Ensimmäiset kolme osaa käsittelevät renessanssineroja yksilöinä ja aikansa edustajina. Leonardo da Vinciä, Michelangeloa ja Savonarolaa ei kuvata klassisesti vain nerokkuuden ja teosten kautta. Heitä pyritään ymmärtämään aikansa edustajina, ihmisinä ja nähdään heidän töidensä vaikutus myös meille jälkipolville. Seuraavat kolme osaa käsittelevät heitä, jotka mahdollistivat renessanssin: mesenaattiperheitä. Tutuiksi tulevat de Medicit, Estet, Sforzat, Borgiat ja Gonzagat. Toiseksi viimeinen jakso esittelee mahtavat meritasavallat Venetsian ja Genovan ajan ilmiöineen pankeista maailmankauppaan. Viimeinen osa kokoaa yhteen renessanssiajan maailmankuvaa ja ihmiskäsitystä. Luentosarja sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneet renessanssista, mutta myös nykypäivästä. Miten meistä tuli juuri tällaisiä?

Luettavaksi suositellaan luennoitsijan teosta: Girolamo Savonarola - renessanssin toiset kasvot. Ilmestyi digikirjana 2020, kustantaja Tutors TUbooks. 

Luennoitsija: PhD Liisa Väisänen


LUENTO 4: Egyptiläisen jumalmaailman symboliikka – Amos Rex 9.10.2020–21.3.2021: Egyptin loisto: Torinon egyptiläisen museon aarteita.
Egyptiläisen taiteen, esineistön ja kaiken ilmaisun ytimessä on monimutkaiselta tuntuva jumalmaailma. Luennolla opetellaan Egyptin keskeisimpien jumaluuksien tunnistamista symbolien avulla.

LUENTO 3: Magnus Enckell – Ateneum 23.10.2020–14.2.2021

Luennolla Magnus Enckell nähdään rinnakkain samaan aikaan muualla Euroopassa vaikuttaneiden taiteilijoiden kanssa. Enckellin teoksia ei tarkastella ainoastaan osana Suomen, vaan koko Euroopan taidehistoriaa.


LUENTO 2: Vincent van Gogh – Didrichsenin taidemuseo 5.9.2020–31.1.2021: Tie taiteilijaksi: Vincent van Goghin alkukauden piirroksia ja teoksia
Luennolla käydään läpi Van Goghin elämää ja teoksia ja tarkastellaan häntä osana taidehistoriallista aikajanaa.

LUENTO 1: Giovanni Battista Tiepolo – Sinebrychoffin taidemuseo 17.9.2020–10.1.2021: Venetsialaisen mestarin Giovanni Battista Tiepolon teoksia.
Tiepolo on 1700-luvun rokokoomaalauksen parhaita edustajia. Luennolla tutustutaan lyhyesti hänen elämäänsä ja ennen kaikkea keskitytään rokokoomaalauksen ja Tiepolon edustaman koristemaalauksen saloihin. Käymme myös läpi Tiepolon keskeistä aiheistoa.